Image Alt

Verhalen

Techniek en visa

Bully rammelde. Voor het eerst. Alsof er een paar losse tanden in je mond zitten. Toerental was te hoog en kon ook moeilijk bijgeregeld worden. Hmnn gelukkig rijden we in een stad met een truckdealer van Mercedes Benz. De diagnose was er rap: stoterstang naar de nokkenas is gebroken. Klinkt meteen nogal fors. Maar gelukkig was het onderdeel dat afgebroken was snel gevonden en een nieuwe stoterstang er in een paar uurtjes ingezet. Gelijk een van de startaccu’s laten vervangen en € 450,00 afgerekend. Dat is niet niks, maar onontkoombaar.
Om de volgende ochtend terug te gaan omdat het motorgeluid ons nóg niet beviel. Opnieuw de kleppendeksel eraf om tot hun schande te constateren dat er een verkeerde pakking was geplaatst. Al met al een uurtje verder en weer op pad. Als fijne constatering flatteerden we elkaar met onze betrokkenheid met de techniek, met het feit dat we gelijk tot actie zijn overgegaan en verdomd goed konden uitleggen wat het probleem was én dat we ook preventief dachten met als voorbeeld de vervanging van de accu. Deze reis heeft ons dichter bij de techniek gebracht, maakt ons minder snel aan het schrikken, we handelen meer doordacht dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Dank je wel ‘reis’.

Diezelfde dag in Bloemfontein ons visumavontuur weer opgepakt. Overzicht banksaldo op laten maken door [onze] onvolprezen Riny, brief uitgewerkt dat we drie maanden verlenging wilden, brief gemaakt wat de reden voor de vertraging was, retourticket* geboekt en als bijlage bijgevoegd en opgetogen naar de desk die we gister ook hadden bezocht. Alhoewel alles leek te kloppen, men kon niet direct een stempeltje zetten. Alles wordt opgestuurd naar Pretoria en binnen 30 dagen antwoord. Ja, leuk, maar we hebben nog maar 5 dagen toelating en willen reizen, niet afwachten tot dat visum er is. Vanuit Pretoria de papieren laten doorsturen naar bijvoorbeeld onze vertrekplaats kon ook niet. Waarom niet? Daarom niet.
Weet je, we hebben alle ingevulde documenten maar meegenomen en laten het hier even bij. Er valt ons nog wel wat in. Dan maar even illegaal. Het is donker, het is koud, we hebben het even wel gezien. We kruipen lekker onder de wol, nemen een forse whisky, kijken een filmpje op de laptop en bakenen ons eigen wereldje even af.
* ja hoor, voor 375€ per persoon vliegen we via de Emirates van Port Elizabeth naar Weeze. Zijn we weliswaar 24 uur onderweg, maar hoe bestaat het dat het zo goedkoop kan? Binnen 15 minuten geselecteerd, geboekt, betaald en ticket ontvangen. Heerlijk.

Eind augustus wordt Bully verscheept en die verwachten we rond 9 september al weer in Europa. Allemaal lekker snel. Maar we hebben nog 8 weken genieten tegoed, dat is een periode die langer is dan een van onze vakanties ooit is geweest. En geloof maar dat we daar ook van gaan genieten. Ook als is de herfst hier écht stevig aanwezig met nachtvorst en donkere dagen.