Image Alt

Verhalen

Laatste visa gekneut

Het antwoord op al onze vragen is eenvoudig, maar moesten we wél zelf bedenken. We schrijven het wat nadrukkelijker zodat andere reizigers zich niet onze ellende op hun dak halen.

Een visum voor ZA is maximaal 90 dagen geldig en moet voor de 60e dag worden verlengd. Dit kan eenvoudig in elke grote stad.

Dat is toch niet zo moeilijk? Wij moeten nu € 600 gaan betalen omdat we dat niet begrepen zouden hebben. Nou de waarheid lijkt op een soap. Een chronologische opsomming, alleen voor de die-hards.

Onze eerste entré in Zuid Afrika was 01 april. Enkele reparaties aan de truck, om daarna snel naar Botswana, Zimbabwe en Namibië te gaan. Maar let goed op: reken vanaf 1-4 drie maanden, dan zouden we er 30-6 uit moeten zijn om nog een verlenging te kunnen aanvragen.

-Op 18-4 verlieten we ZA en 2 maanden later op 13-6 kwamen we terug over de grens van ZA. Feitelijk waren we toen al te laat, maar niemand die ons dat vertelde, ondanks ons aanhoudend gevraag.

-Al op 20-6 kregen we het benauwd en gingen we informatie inwinnen, op 24-6 waren we eindelijk in George, bij een official van de immigratiedienst die het allemaal wist. ‘U moet naar het land van herkomst, maar u kunt ook Lesotho proberen, wellicht geven ze u een 3 maanden verlenging.’ Deze boef wist dus niets van de échte regels, maar zette ons aan naar Lesotho te vluchten. Dat waren de eerste 1000 km.

-Op 29-6 reden we Lesotho binnen, op 3-7 er weer uit en we kregen geen verlenging van 3 maanden, maar van 7 dagen. ‘Ga naar Bloemfontein dan lossen ze dat beslist op……’.

-Bloemfontein zei weliswaar dat ze het op zouden lossen, maar dan moesten we 30 dagen wachten op die plek, het doorsturen van de papieren naar Port Elizabeth, onze vertrekhaven, was beslist onmogelijk.

-Slim als we zijn, rijden we naar Port Elizabeth, vanaf daar kunnen ze de papieren opsturen, wij reizen lekker rond en halen ze op als we vertrekken. Helaas. Hier in Port Elisabeth vertelt men, voor het eerst, dat het überhaupt niet mogelijk is om het visum te verlengen, simpel omdat de 60 dagen al verstreken zijn. Zowel in George, als in Bloemfontein heeft niemand ons dit verteld.

-De samenvatting is 3000 km/ 600 liter diesel verknoeit en veel te veel kilometers in een te korte tijd.

TIA roepen we dan steeds: This Is Afrika 🙂