Image Alt

Verhalen

België

Het land waar Chocolade met een Hoofdletter C wordt geschreven, waar Chocolade nog Kunst is. Puur, zoet, artisane. Verpakt in goddelijke doosjes door jonge deernen die nog teder naar hun kunstig verpakte diepbruine pralines kijken.
Het land waar oude bemoste betonpalen het landschap bepalen vanaf de uitvinding van de elektriciteit al. Alles boven de grond, met wonderlijke knopen, suggestieve verbindingen en witte grote geleiders die dikke en dunne draden bewaken voor telefoon, elektra en wie weet een langzame oude computer.
Het land waar royaal glazige mayonaise verse frieten bedruipt. Verwarrend, bereid door een man van Chinese afkomst. België is ook vooruitgang. Of de Chinezen deze brengen is maar de vraag, maar werken doen ze. Aan de wegen, op zee en in het frietkot. YanYun Frieten.
België, het land waar de naam [Rue] alleen voorbehouden is aan een ononderbroken aaneenschakeling van gaten, kuilen en oneffenheden. Waar richtingaanwijzers bedoeld zijn als een omgekeerde intelligentietest, vindt je moeiteloos je weg dan ben je dom, de mate van verwarring bepaalt je intelligentie: heel verwarrend staat dat borg voor een hoog IQ.
Het land dat al eeuwenlang vecht voor onafhankelijkheid en zich nooit kan verenigen met [de ander]. Een Waal accepteert geen Vlaming en omgekeerd. Het land dat eigenlijk twee landen is, of twee en een Duits hoekje. Recht de Nederlandse Noordgrens en maak Limburg onderdeel van dit gastronomische Koninkrijk met hun eigen taaltje. De Hollanders lijk je er een plezier mee te doen, zo onhandig als ze omgaan met hun wormvormig aanhangsel.

Voor mij, de reiziger is België een land vol verrukkingen. Ze bouwen de huizen op hún manier en zowaar niet slecht. Hier zijn nog die kleine winkeltjes van weleer, in Holland al lang vergeten. Waar romig rijke paté en verse blinkende worst zelf door de slager om de hoek worden bereid. Waar menig delicatessenzaak in een klein dorp die uit onze grote steden overtroeft. Waar forel eten, dichtbij de speels stromende beek even normaal is op de zondagmiddag als de door de weekse woensdagavond. België is gastronomie, is lang genieten van goed gegaard vlees. Waar verborgen wijnen hemelse dimensies omvatten. België is (ook) mijn land. Honderdenzeven gulzige kilogrammen bewijzen dat L.