Image Alt

Verhalen

Maison Courbarien

Maison Courbarien.
In het meest arme departement van Frankrijk Le Creuse vindt je Saint George la Pouge, 825 km van Eindhoven. Dun bevolkt en nauwelijks toerisme, maar barstensvol bossen, ruige rivieren en handenvol kruiden langs de oevers en in de bermen. Ook de vestigingsplaats van www.vrijevogels.nl gerund door vrijwilligers en door professional Harry Vogels met zijn lieve Mieke. Bedoeld voor alleenstaanden met kinderen, ook voor ‘kinderen met een cadeautje’ zoals ADHD of Down. Ondernemers met een groot hart.

We hadden ze al eerder ontmoet en raakten meteen in de ban. Al 15 jaar verbouwen ze hun kasteel / maison met de hulp van vrijwilligers en maken ze zich 10 weken druk voor een topvakantie van een week voor hun bezoekers. In de maanden van voorbereiding is er 30 ton grind aangevoerd voor de terrassen, is er honderden meters hout verwerkt tot gezellige banken. Alles zo veel mogelijk met eigen handjes gerealiseerd.

De lichaamsdelen die ik het meest gebruik heb in mijn leventje zijn mijn toetsenbordvingers en mijn mond. Vanaf de eerste dag van aankomst, nu bijna een week geleden zijn de andere lichaamsdelen aan de orde gekomen. Goh, wat ben ik bek-en-bek af. En wat voelt dat anders. Anders goed. Trui zet een 150 jaar oude eiken trap in de lijnolie, een metamorfose en maakt de gietijzeren open haarden weer diep zwart. Ik krijg zowaar een schilderopdracht, inclusief stukadoorwerk. Mijn voorganger-schilder, een topgoser en keiharde werker, heeft maar 15% zicht in beide ogen, logisch dat ze mij goed genoeg vinden…. Daarnaast rijden we nog een x-duizend kilogrammen grind het terrein op. Kort samengevat: we zijn lekker bezig.

Het heerlijke van Bestemming Onbekend, is dat het niet uitmaakt of we hier een week of langer blijven. We voelen volstrekt geen haast, beginnen een gezonde buitenkleur te krijgen en de nieuwe overall is aardig ‘ingewerkt’.