Image Alt

Verhalen

Potsdam

We rijden wat af in die hitte. Gister in Dresden was het al weer 35Plus, dus waren we al om 06.30 in het centrum; doodstil en lekker fris. In een dag kun je weliswaar niet alles zien, maar bij deze temperaturen ben je geneigd om na die ene dag de pijp aan Maarten te geven. De hitte weerhoudt ons om die betrekkelijk kleine afstand van 250 km, in eenmaal af te leggen. Die heerlijke Bully op een maïsveld geparkeerd, net uit zicht en een heerlijk koele avond gehad. Zij het dat de ‘knutsels’ (die hele kleine muggetjes) in grote getale, vooral mijn lekkere lijf als diner gebruiken.
Alweer een nieuwe, grote stad, er lijkt geen eind te komen aan de grote reeks onvergetelijk mooie steden die we mogen zien. We rijden van de zuid oost kant van Duitsland richting Berlijn en zien feitelijk heel weinig van de Oostbloksfeer. Huizen zijn in prima staat of worden opgekalefaterd. De wegen zijn zelfs in uitstekende conditie. Zoals Dresden is opgeknapt zijn die malle West Duitsers, ondanks alle protesten er ook in geslaagd dit deel van Duitsland zelfs enige allure te geven. Het ontbreekt (nog) aan gezellige centra in de middelgrote dorpen, geen mooie koffieplekken, maar het leven lijkt uiterlijk niet onder te doen aan dat van West Duitsland.

Dan kom je in Potsdam, de plek die eind 350 jaar geleden is gebouwd voor Koning Frederik II, laten we hem maar even, met respect, Frits, of Fritske noemen.
Die goser heeft niet minder dan 20 paleizen, theehuizen en oranjerieën uit de grond gestampt. Het park Sans Soucis, door intimi ook wel vertaald als “Park zonder worstjes” is adem benemend. Groot, toegankelijk, beeldschoon aan beplanting en op de meest onvoorstelbare plekken is een kasteel of iets anders te zien. Fritske wilde, volgens Trui, vooral de tuinen van Versailles naar de kroon steken en het resultaat is er ook naar. Geloof niet dat ik ooit een mooiere tuin heb gezien of zál zien? Fritske heeft kosten nog moeite gespaard, tienduizenden mensen hebben hier een (schamele) boterham verdiend en het heeft een overdadigheid die alleen de Amerikanen en Chinezen zal aanspreken. Maar heeft daarnaast een schitterende architectonische schoonheid, even los van de overdaad. Het is te veel, niet te overzien door Fritske, elke dag een ander prieel, een rijtuig om de tuin te aanschouwen, honderden tuinmannen, wetend dat het grootste deel van de bevolking in arremoede leefde. Een dubbel gevoel, dat we ook met die overdadige kerken kennen.

Temperatuur vandaag redelijk, net onder de 30 graden. Morgen Berlijn? Afhankelijk van de temperatuur!
naamloos (1 van 5)

naamloos (2 van 5)

naamloos (3 van 5)

naamloos (4 van 5)

naamloos (5 van 5)