Image Alt

Verhalen

Klaas, onvermijdbaar, inévitable

naamloos (1 van 6)

naamloos (2 van 6)

naamloos (3 van 6)

naamloos (4 van 6)

naamloos (5 van 6)

naamloos (6 van 6)
Honda Deauville 2008, nieuw gekocht. Een motorfiets die je niet verwacht voor de lange afstand. Toch heeft Klaas er 200.000 km mee gereden. Ingericht zoals hijzelf dat nodig heeft. Plastic cylinders links en rechts aangebracht voor water en gereedschap. Basic, Spartaans, maar vooral praktisch. Je kunt zien: Dit is een ervaren motorreiziger.

Hoe komt het dat je van verre al ziet dat iemand uit Groningen of Friesland komt, nog voor er één woord wordt gesproken? Is het de ‘stand’, is het die open blik? Het is meteen duidelijk, alhoewel ik hem als Fries aansprak en hij een Gröninger is. Nou ja, close enough.

“Ze willen me graag voor vast aannemen, maar ik wil niet.” Klaas is in het seizoen touringcarchauffeur en daarbuiten vrij mens. “Moet je goed luisteren (de ui wat langer aangehouden), moet je goed luisteren, voor mij is reizen leven en werken alleen maar nodig om mijn reizend leven mogelijk te maken.”

“Vijf dagen per week slaap ik in het bos of op het strand, de resterende twee dagen op een camping. Enerzijds voor de kosten, maar vooral om een keer een douche te nemen of een wasje te doen.” Hij heeft het gezicht van een buitenman, fris, het lichaam van een sporter en de glimlach van een nieuwsgierige onderzoeker.

“Geert, ik slaap hier vaker en jij staat precies bij een oprit waar s’morgens mensen passeren die naar hun werk gaan. Schuif een paar metertjes op als je wil. Klaas is geen jokkebrok en het is ook niet belangrijk of het waar is, het is een kleine moeite om, parallel aan de Middellandse Zee, die 50 meter op te schuiven. Dichter naar zijn tent en de hoge muur die een dichtbijzijnde camping scheidt van onze vrijheid. Er staan tig campers, allemaal Tupperwares, ingesloten, omringd door een hoge muur, weg gehouden van het strand, op hun territorium van 10×5 meter. Wij staan vrij, zonder kosten, op een grondstuk van 200 x 100 meter. De voeten in het water. En het is allemaal van ons…… Een staande uitnodiging aan iedereen om op bezoek te komen, een praatje te maken.
Het gouden licht is waanzinnig. Ik sleep Klaas mee naar een mooie plek en laat hem stoer staan. En opnieuw is er Kunst Geboren  Met dank aan de Schepper. Die ontmoetingen als deze onvermijdelijk maken.