Image Alt

Verhalen

Tot besluit

Ik schrijf dit stukkie alweer achter mijn thuis-pc. De laptop liet me de laatste week van de reis in de steek . De weersverwachting voor deze week is als een natte scheet die je voorzichtig op een rustig plekje wel moet laten: nat en behoorlijk winderig.
We hebben 6 heerlijke weken achter de rug. Spanje heeft een duidelijke boodschap achter gelaten: ‘wanneer komen jullie terug?’. Kortom Spanje smaakt naar meer, naar veel meer! We hebben in deze 6 weken 4.500 km gereden; weer zo’n 100 km per dag, waarbij aangetekend dat vanaf Barcelona het daggemiddelde zakte naar 25 km per dag. Ja, ik leer het nog wel eens…… Elke reis levert weer een paar nieuwe inzichten op. Een paar deel ik graag met jullie:
• De mooiste plekjes langs de oceaan, of de Middellandse Zee vind je aan de ‘rafels’ van de stad of dat dorp. Aan het begin, of aan het eind van dat dorp vindt je gegarandeerd zo’n stukje zand, gravel of asfalt, waar je alleen staat en heerlijk jouw ding kunt doen en niemand je lastig valt.
• Mooie plekjes zoek je beslist niet. De mooie plekjes worden je aangeboden. Zoeken leverde ons verwarring op. Gewoon ff doorgaan, je mind openzetten en het wordt je écht aangereikt.
• Boodschappen doen, een soort van ‘hoogtepunt’ voor ons, kun je best in een kleine lokaal winkeltje doen. Je koopt daar meer lokale producten, leert de taal een beetje en je hebt niet die ‘hebzucht’ waar supermarkten je mee proberen te verleiden. Daardoor veel goedkoper!
• Water tanken, in ons geval eenmaal per week de beide tanks vullen met samen 150 liter, is feitelijk altijd gratis. We zoeken een garagebedrijf, of een bandenwisselbedrijf ergens langs doorgaande wegen. Mensen die verlegen zitten om een praatje en het leuk vinden ons reisverhaal te horen en Bully te bekijken. In 20 minuten zijn de tanks, altijd gratis, helemaal vol.
• De mooiste plekjes zijn vaak geblokkeerd door het bord ‘parkeerverbod’. Een plastic zak er overheen, tie-wrap vastmaken en niemand valt je lastig. In tegendeel: het levert leuke gesprekken om met de agenten die ook niet begrijpen welke idioot dat bord verstopt heeft.
• Trui-lief bereidt 6 van de 7 dagen een heerlijk maal, maar soms wil je dat lokale eten natuurlijk proberen. Restaurants die álles aanbieden, van Italiaans tot en met Indiaas, lijken alles te hebben maar bieden in feite niets als het om kwaliteit gaat. We zoeken langer, kijken waar de lokalen zitten en nemen simpelweg het dagmenu. In zuid Spanje voor € 8,50 per persoon een voortreffelijke, eenvoudige maaltijd.
Bully staat bij vrienden geparkeerd. Eind maart gaan we ‘m ophalen om dan met 6 andere zwerfauto’s te gaan spelen in de grote Marokkaanse zandbakken. Tja, iemand moet het toch doen?
naamloos-1

naamloos-2

naamloos-3

naamloos-4

naamloos-5