Image Alt

Verhalen

De negen vuurfases

Misleid door het gemak. Van elke dag gas tijdens onze reizen. Van een compleet ingerichte keuken thuis. Maar dan ineens is door onachtzaamheid het gas op en kunnen we kiezen voor een nieuwe Franse aansluiting en fles (de zoveelste) of het avontuur om zonder gas toch lekker te kunnen eten.
We herontdekken ons eigen Barbecue Oventje, gekocht in Zuid Afrika, van eigen fabricaat en met een aanstekelijk enthousiasme gebracht. Feitelijk weinig gebruikt, omdat het gas standaard uit de beide pitten komen. Binnen koken, omdat het zo gemakkelijk is. Voorbij aan het lekker buiten prutsen. Het ontdekken van een nieuw soort koken.
1. Eén aanmaakblokje op de bodem. Die witte blokjes branden als de hel, prima dus.
2. Meteen wat verzameld, droge schors erop om de fik erin te jagen.
3. Daarna wat verzamelde droge houtjes, meer zaagselstukjes dan hout.
4. Als de vlammen welig tieren, is het tijd voor de houtskool.
5. Afwachten tot de kooltjes grijs kleuren, maar gedurende die opwarmtijd de fluitketel op het vuur. Immers zonder gas geen thee, geen koffie, dus een voorraadje voor de avond en volgende ochtend.
6. Zijn de kooltjes grijs, dan de rijst (met kerrie, knoflook, kokos, kruiden) in de pan op de grijze kooltjes. Tien minuten is genoeg, dan de rijst in bed. Een beproefde methode van opa & oma, om de spullen warm te houden. Die inmiddels smerige buitenkant wordt ingepakt in een vuile handdoek, dekbed eromheen en lekker laten broeien.
Vanochtend bij een echte slager een mooi stukje vlees gekocht, filet de boeuff. Net mooi dooraderd. Voor Trui iets vegetarisch: een stukje kip.
7. Beiden gaan in een klemrooster en bovenop de BQ. Krukje erbij en in de gaten houden. Keertje draaien, keertje prikken. Man!!! Wat een heerlijk eten. De rijst komt nog warm uit bed, het vlees is sappig en niet rood maar roze, een traktatie.
8. Tijdens de maaltijd opnieuw een fluitketel op het vuur voor de afwas. Deze begint te fluiten als we klaar zijn en tien minuten later is de afwas klaar.
9. We zijn nog niet klaar: niet meer dan één blokje hout op de smeulende kooltjes en een vol uur is er nog een warm vuurtje.
We hebben boomschors gebruikt, een beetje houtschaafsel en na afloop één blokje hout. Efficiënt en gezellig. Alternatief en smakelijk. Een aanbeveling.

DSC08169

DSC08171

DSC08172