Image Alt

Verhalen

Binnenkijkers

Onze ramen zijn lekker hoog, zo’n royale twee meter boven de grond. Dit heeft vooral te maken met veiligheid, wij kunnen lekker van ons afkijken, terwijl het voor mensen die dichterbij de auto staan lastig is om binnen te kijken. Vanochtend een verrassing.

Zo’n achttal zwarte mannen zitten op minder dan twee meter afstand parmantig en verveeld naar binnen te staren. We stonden vlak aan een strand, dat gescheiden werd van onze parkeerplaats door een grote berg stenen van royaal twee meter hoog. Wij paraderen in ons blootje van kantoor-II naar kantoor I, van badkamer naar kookparadijs en hebben er volstrekt geen erg in dat we dit voor een welwillend publiek blijken te doen dat bovenop die berg stenen zit.

De mannen wachten op werk aan een naburig, wanstaltig groot huis (zie foto). De mannen die vroeg in de weer zijn hadden de grootste kans en ons publiek wacht geduldig op een seintje. Toen we opstonden waren het er acht, toen we terugkwamen was iedereen aan het werk. De ‘grond-groep’ schept zand van een grote berg en kruit dat naar het huis. De ‘eerste etage-groep’ krijgt een schop in de hand en gooit dat zand anderhalve meter omhoog. In een heel rustig tempo. De ‘tweede etage-groep’ schept het vervolgens in een cementmolen vanwaar het naar het huis wordt gekruid. Niks machines of lopende band, gewoon met handkracht.

Is de berg op, worden de mannen contant betaald voor een uur, twee uur of desnoods een hele dag. Zijn ze klaar, wachten ze op de volgende opdracht. Dat kan weer een paar uur duren, maar gerust ook een paar dagen. Men is gewend om te wachten. Is blij met een paar Rand en vult de tijd om lekker om zich heen te kijken. Naar de vrienden van andere landen (Een zwarte Zuid Afrikaan zie je echt niet op een bouwplaats zich uitsloven, hier bleken ze vooral uit Lesotho te komen), of in ons geval naar die wanstaltige ouwe blanken in een vrachtauto die pas om half elf hun deur open doen. Gaan wandelen langs de oceaan met een camera om de nek, terugkomen en een kopje koffie in de zon nemen en in rare stoelen zitten. Er valt genoeg te zien voor de mannen. Zeker met blanken in de buurt.