Image Alt

Verhalen

LandArt

Ooit mocht ik een boek drukken voor Andy Goldsworthy, een Engelse kunstenaar die van bladeren, takjes en stenen een tijdelijk kunstwerk maakte. Als ‘kunstdrukker’ bij de Koninklijke Smeets Offset, maakte hij een onuitwisbare indruk op me, mocht ik hem helpen bij een installatie in een kerk in Leiden. Kortom, Andy werd onderdeel van een, voor mij, nieuwe kunstvorm: LandArt. http://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Goldsworthy

We zijn in Plattenburg Bay, waar 40 kunstenaars zijn uitgenodigd hun LandArt aan het strand van dit mooie plaatsje te maken. Met een uitzicht op de gister gespotte 7 walvissen. Kunstenaars uit de hele wereld die met materialen die gevonden zijn in de nabijheid van het stand, of alleen met een schepje in het natte zand, hun statements neerzetten.

Het is een feestje het goede licht te zoeken voor mijn camera, de goede hoek te spotten en LightRoom de lekkere luchten te laten aanbrengen. Om beelden van beelden te maken. Om met de eenvoud van mijn oude camera en de vaste 20 mm lens (200€) de beperkingen van mezelf op te zoeken met als resultaat dit serietje van mooie, voor mij betekenisvolle plaatjes.

Drie bakvisjes zitten voor ons aan het strand. Vieren hun vriendschap met een kartonnetje witte wijn, terwijl ik mijn mini-braaitje maar niet warm genoeg krijg. Gin & tonic, bijgenaamd [een dingetje] verzacht de regenachtige, harde wind op deze mooie plek. Bakvisje-1 wil graag reisjournaliste worden. Bakvisje-2 heeft mijn geboorteplaats bezocht, Tilburg. Bakvisje-3 heeft lange zwarte haren en intrigerend opgemaakte zwarte ogen. Ik kniel voor deze dames, deel mijn gevoelens en voel me senang.

Een paardenboer dringt zich op, wil beslist dat we morgen zijn gast zijn op zijn paardenfarm. Natuurlijk voldoen we daar met plezier aan, zeker als hij benadrukt een grote braai te organiseren voor zijn vrienden en zijn paarden de moeite van het berijden waard zijn. Elke dag is een nieuw avontuur. Zo anders als in Nederland, zo écht het reisgevoel. Zo fijn het te delen. Met jullie.